Aan het laden...

Verbindende sociale activiteiten als je afstand houdt

Eenzaamheid ligt op de loer in tijden van social distancing. Je kunt dit tegengaan met een strikte dagindeling en door je contacten te structureren en digitaal te onderhouden. Maar veel van ons contact is nu digitaal en dat is soms niet genoeg voor een mens. Misschien wil je iets inspirends doen voor iemand, of je wilt iemand helpen. Als je niet (vaak) naar buiten kunt, is het nog steeds mogelijk om op andere manieren contact met je omgeving te maken. Coaches en studenten verzamelden een aantal van de activiteiten die mensen kunnen activeren en inspireren.

Met een kleine actie in contact

Er zijn leuke activiteiten die je kunt ondernemen, zonder direct in contact te zijn met mensen. Het zal niet gelijk hetzelfde voelen en er is zeker een aspect dat ontbreekt. Eerder schreven we een blog over manieren om toch contact te houden, en er zijn ook lichtpuntjes. Met kleine acties kunnen jij en de mensen om je heen inspireren en afleiden van de lastige situatie, die we met elkaar delen. Door samen activiteiten te ondernemen, ontstaat er een gevoel van verbondenheid.

Voorbeelden die door coaches en studenten worden gegeven zijn:

  • Kunst voor het raam hangen, naar buiten toe gericht;
  • Kunstwerken in je tuin of op je balkon zetten;
  • Een openbaar park versieren;
  • Kaartjes aan je buren sturen;
  • Balkonconcert of -serenade;
  • Livestream poëzie;
  • Socratische dialogen via telefoon met dorps- of stadsgenoten;
  • Stoepkrijt berichten voor mensen die nooit naar buiten kunnen;
  • Badminton over de schutting;
  • Plant extra planten en bloemen in je tuin of balkon.

De kleinste gebaren kunnen waardevol zijn. Bij dit soort activiteiten is het altijd een afweging wat goed bij je past. Daarnaast is het inschatten wat de mensen in je omgeving goed bevalt. Om zulke plannen optimaal te laten werken, is samenwerking nodig. Een open instelling en begrip voor je omgeving zijn daarbij belangrijk. Sommige van dit soort activiteiten kun je ook op grotere schaal organiseren. Daarvan zijn afgelopen tijd leuke voorbeelden geweest.

Grotere initiatieven

Misschien wil je het groter aanpakken dan je eigen straat, of wil je mensen in je stad of dorp informeel helpen. Sommige initiatieven zijn lokaal georganiseerd, zoek daarvoor vooral in je directe omgeving, of neem contact op met een lokale vrijwilligersorganisatie. Hieronder vind je een aantal initiatieven die op grotere schaal worden georganiseerd.

Wanneer je meedoet met zo’n initiatief, moet je natuurlijk ook goed letten op je eigen belastbaarheid. Soms heb je tijd voor jezelf nodig en wil je misschien met iemand praten. De instantie MIND biedt hulp bij psychische klachten. Daarnaast is er iedere dag een livestream met vragen en antwoorden van experts over Coronavirus.

Samengevat

Verbindende sociale activiteiten kunnen zowel jou als je omgeving inspireren en motiveren om vol te houden in een moeilijke tijd. Dat kan op kleine of op grote schaal, afhankelijk van wat je zelf fijn vindt en met acties die bij je passen. Het moet zeker geen verplichting zijn: ervan genieten als toeschouwer is ook gepast. Wanneer je mensen in je omgeving wilt ondersteunen, is het goed om te kijken wat er al georganiseerd wordt.

Met dank aan Marjolein Verbruggen voor de illustratie en onze studenten voor alle mooie initiatieven waarover we hebben gehoord.

Geef een reactie