Aan het laden...

Motivatie opbouwen en houden

Hoe blijf je gemotiveerd? Helemaal met een lockdown, is dat geen gemakkelijk doel. In tegenstelling tot wat we soms denken, is motivatie niet altijd spontaan aanwezig wanneer we het nodig hebben. Motivatie kun je wel opbouwen. En sommige zaken lukken je ook zonder motivatie, door vast te houden aan je routines. Om motivatie te houden, moet je aandacht hebben voor zowel je doelen, als je grenzen.

Belangrijk is natuurlijk om je doelen, zowel voor werk of studie als op persoonlijk vlak, duidelijk te hebben. Om de motivatie te houden om aan deze doelen te werken is er een basis, die je steeds verder kunt uitbreiden. Maar het is ook goed om rekening te houden met de mogelijkheid dat het soms tegenvalt. De basis voor een goede motivatie is ongeveer als volgt:

  • Routine: van inspanning tot ontspanning
    • Regelmaat in dagelijkse taken: opstaan, voeding, huishouden, etc.
    • 2 tot 3 actieblokken per dag
  • Doelen opdelen in praktische taken
    • Van ‘meer sporten’, naar ‘maandag en donderdag om 10 uur hardlopen’
    • Dan ook meer inzicht in de planning
    • Doelen opschrijven geeft houvast en houdt het concreet
  • Power down en ontspanning
    • Tussendoor: regelmatig kort pauze nemen
    • Na dagelijkse taken: tijd plannen voor rust en ontspanning
    • Voor het slapen geen dingen doen met risico op onrust

Dat helpt natuurlijk niet gelijk als het door de lockdown al steeds moeilijker voor je werd. Met deze stappen leg je de basis, waar je motivatie verder tot uiting kan komen in concrete handelingen. Bedenk dat je veel zaken ook kunt zonder sterke motivatie. Brengt ons gelijk op het volgende: wat als de basis soms al niet lukt? Er zijn dan een paar praktische stappen:

  • Accepteer je emoties: want tegenslag is tegenslag. Geen strategie die ertoe leidt dat je van teleurstelling blij wordt.
  • Niet te snel conclusies trekken vanuit deze gevoelens over je algehele gedrag. Vraag je eerder af: welke deel van de routine van de dag kun je vandaag nog wel doen?
  • Verlaag (tijdelijk) je verwachtingen. Om meer conditie op te bouwen voor het uitvoeren van je doelen gaat het meer om continuïteit, dan om iets anders.

Door vast te houden aan je routines en soms tijdelijk je verwachtingen te verlagen, is het makkelijker om op momenten zonder motivatie toch aan de slag te gaan.[1] Besef ook dat het onder de huidige omstandigheden voor niemand gemakkelijk zal zijn om optimaal te presteren en dat langere tijd vol te houden. En om je motivatie op langere termijn te behouden, moet je ook je grenzen aanhouden. Motivatie is dus veel meer dan een gevoel dat je uit bed helpt, het is verbonden met de routines en discipline die je onderhoudt. Daarvoor is ook tijd voor jezelf nodig. Niemand is 24/7 gemotiveerd, of heeft daar de energie voor. In ons volgende blog, gaan we hier dieper werken op zonder motivatie en het aanhouden van je grenzen.

Eén centraal punt kan ik hier al verklappen: om effectief te blijven, is het nodig om op sommige momenten helemaal niet met je takenlijstje bezig te zijn.[2]

Hoe behoud je motivatie over de langere termijn? Benoem de dingen die goed gingen, want dit zijn de dingen die je wilt behouden, om gemotiveerd te blijven. Schrijf ze op, of bespreek ze, niet omdat je er dan trots op kunt zijn. Maar omdat het makkelijk is om te vergeten dat bepaalde algemene dagelijkse handelingen ook prestaties zijn waarmee je routine houdt, zoals een wandeling maken, foto’s nemen van iets dat je mooi vindt, je nagels verzorgen, of je planten water geven. Die zaken zorgen voor de basisstructuur en zijn de moeite waard om je bewust van te blijven.

Wanneer je meer routine opbouwt en steeds beter met sommige van de tegenslagen om kunt gaan, wordt het gaandeweg steeds makkelijker om oplossingen te vinden en motivatie te houden, of doorwerken zonder motivatie. Gaan je routines steeds beter? Kijk dan of je die uit kunt breiden met de volgende stappen:

  • Optimaliseer je werkplek: je besteedt daar tenslotte best veel tijd
  • Bepaal duidelijke grenzen voor online en offline tijd
  • Kies de momenten waarop je rust nodig hebt en hou je hieraan
  • Hou contact met je naasten en bespreek je doelen met hen
  • Ga op zoek naar kleine activiteiten om je routines mee uit te breiden

Als je merkt dat de problemen met motivatie heftiger worden en uitmonden in studievertraging of andere problemen, dan is het wenselijk om contact op te nemen met je tutor en decaan, of om verder te kijken naar ondersteuning. De kern van motivatie is niet het gevoel, maar de discipline die je ophoudt door vast te houden aan (soms kleine) routines.

[1] Geen motivatie? Niet nodig — 3 adviezen die je niet verwacht., 20 juli 2020: https://timemanagement.nl/geen-motivatie/

[2] “Why Darwin was a slacker and you should be too”, A.S. Pang in Nautilus, 30-3-2017, https://nautil.us/issue/46/balance/darwin-was-a-slacker-and-you-should-be-too

Geef een reactie