Aan het laden...

Een dag uit het leven van een student… aan ArtEZ

In deze serie van interviews, lees je meer over de ervaringen van studenten die voor langere tijd vanuit huis studeren. Tinca Veerman stelt studenten een vast aantal vragen. Zij vertellen hoe ze de huidige omstandigheden vinden en wat ze zoal doen. Zowel de moeilijke, als de mooie dingen mogen aan bod komen.

Hoe gaat het met je in deze tijden van Corona?

Qua studie niet goed, als persoon wisselvallig. Mijn omstandigheden hebben het mij moeilijk gemaakt om te werken aan mijn afstuderen. Op het moment dat aangekondigd werd dat alle evenementen boven de 100 mensen afgelast werden, was onze open dag al bezig. Aan het einde van die open dag liep ik te hoesten. Ik ben toen nog in Brabant geweest, mijn zus bleek al ziek. Mijn vader zit in de kwetsbare groep omdat hij astma heeft, net als mijn zwangere zus. Ik wist niet of ik besmet was, of mensen besmet heb. Mijn vader is in het ziekenhuis beland en is de dag na opname al aan de beademing gegaan. Dat betekende dat ik telefonisch afscheid van hem moest nemen, niet wetende wat er zou gaan gebeuren. Hij heeft anderhalve week aan de beademing gelegen en is 10 kilo aan spieren kwijtgeraakt. Het gaat nu langzaam aan weer beter met hem. Mijn zus heeft in dezelfde periode een miskraam gekregen. Zij is nu in rouw.

Op afstand afscheid nemen is heftig. In al die tijd heb ik mijn ouders of familie niet mogen bezoeken. In april en mei heb ik veel troost gevonden bij vrienden en heb daar ontspanning gezocht. Rouwverwerking is heel moeilijk, iedereen vindt daar zijn eigen weg in. Ik heb kaarsjes gebrand terwijl mijn vader aan de beademing lag. Van de restjes kaars ben ik nu een beeldje aan het maken ter herinnering aan het verlies voor mijn zus.

Hoe rol jij de dag door?

Ik ben heel veel gaan sporten. Aanvankelijk begon ik met hardlopen, maar helaas was de belasting voor mijn knieën te zwaar. Mijn oplossing was thuis te gaan fitnessen. Ik woon op zolder en kan vandaar uit het dak op. Daar heb ik een tentje opgezet, mijn gewichten erin en zo sport ik nu dagelijks een half uurtje. Twee keer per dag wandel ik ook een half uurtje. Tussendoor een was doen, wat ook weer een soort van structuur geeft. In het begin was ik ook veel met mijn familie bezig . Nu ben ik weer wat meer bezig met de afronding van mijn studie.

Wat vind jij het moeilijkste van deze vreemde tijd?

Niet op school kunnen zijn. Ik hou van school en ik werk het beste wanneer ik overdag op school kan zijn. Ik ben naar Zwolle gekomen om deze opleiding te volgen. Om de kansen te pakken die mij zijn gegeven door de docenten. Hier heb ik comic design ontdekt, wat voor mij een keerpunt was in mijn leven. Om mijn eindexamen expositie te kunnen realiseren heb ik veel ruimte nodig. Het wordt een expo waar autonome schilderkunst en comics zich met elkaar vermengen tot een ultieme beleving voor de kijker. Hiervoor moet ik zelf op stap, de ArtEZ Finals bieden niet de ruimte die ik nodig heb. Gelukkig is er veel anti kraak in Zwolle, dus ik ga wel een plek vinden.

Waar geniet je van?

In deze tijd heb ik veel steun gekregen van mijn vrienden. Oude en nieuwe vriendschappen.

Op mijn verjaardag hebben 13 studievrienden mij een samengestelde ansichtkaart gestuurd. Op die dertien kaarten stonden allemaal lichaamsdelen. Aan mij was de taak ze aan elkaar te bevestigen en samen vormden deze kaarten een Gundam. Soms twijfel ik over vriendschappen, maar op dat moment kreeg ik zoveel bevestiging en vertrouwen. Ik geniet van de stad Zwolle, het is echt mijn stad. Wandelen in de stad, de lente die er nu is en genieten van het weer.

Tips?

Moeilijk om tips te geven. Sport is een goeie, het geeft een directe beloning. En de fitheid die je verwerft, kun je met deze toegenomen vrijheid gelijk weer inzetten. Als je dan buiten komt, houd dan wel gepaste afstand. En zoek een goede balans in hoeveel nieuws je wilt kijken.

 

Binnenkort meer ervaringen van andere studenten. Lijkt het je leuk om mee te doen aan een interview, of wil je iets vertellen over jouw ervaringen? Neem dan contact op met Tinca.

Geef een reactie