Omgaan met nieuws
In onrustige tijden kan het moeilijk zijn om te gaan met de stroom aan informatie vanuit de media. Je hebt informatie nodig, maar kunt er ook door overladen raken. Hierdoor kan het zijn dat je onrust voelt en je slechter kunt concentreren. Wat kun je doen om op de hoogte te blijven, zonder teveel informatie te krijgen?
Verplicht? Nee, wees selectief
De media creëren een gevoel van verplichting om op de hoogte te zijn. Het kan fijn zijn om op de hoogte te zijn en bepaalde informatie heb je nodig. Maar niet alle informatie die wordt aangeboden in de media is nuttig en relevant voor jou. Toch komt vaak al die informatie bij je binnen en zul je soms juist geneigd zijn om dit te delen: anderen moeten toch ook op de hoogte zijn?
Het is echter niet altijd nodig om aan het gevoel van verplichting te voldoen. Selectief omgaan met je informatie inname, kan positief bijdragen aan het gevoel van controle dat je hebt over je eigen leven. Het zorgt er bovendien voor dat je gevoelens niet te veel beïnvloed worden door meningen en feiten van buitenaf.
Informatie inname
Nieuws kan functioneren als suiker, zo vergelijkt Rob Wijnberg het in De Nieuwsfabriek. Ze geeft de mens geen echte voeding, wel een kleine kick, maar zorgt vervolgens voor een hunkering naar meer. Nieuws is iets dat we tot ons nemen, een verbinding met de wereld, maar het doet ook iets met ons. Nieuwe inname zorgt echter niet voor voldoening, maar voor verdere instandhouding van de gewoonte. Een bijkomstig gevaar is nep-nieuws, onwaarheden waardoor je nog verder verslingerd raakt aan het nieuws, maar er niet veel wijzer van wordt.
Vraag je dus af: welke informatie heb je nodig om je leven te leiden en hoeveel van die informatie heb je wil je daadwerkelijk tot je nemen?
- Kies één, hooguit twee momenten op de dag om serieuze informatie in je op te nemen;
- Geef de informatie op die momenten ook je volle aandacht;
- Beperk de informatie tot wat voor jou relevant is en nodig is voor praktische zaken;
- Volg meningen die je leest op, zodat je weet dat je uit de betrouwbare bronnen informatie krijgt;
- Weiger om nieuwsberichten te lezen waarvan je denkt dat ze je te onrustig maken.
Het beperken van de hoeveelheid informatie die je inneemt, zorgt er ook voor dat je er minder mee bezig bent. Het kan de onrust verminderen en zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor de dingen die je echt belangrijk vindt.
Te veel informatie
Deel niet te veel informatie die jij tot je hebt genomen in je netwerk, maar wees hiermee selectief. Informatie delen wekt ook bij jou nieuwe gevoelens en gedachten op en kan nieuwe onrust creëren. Het gaat er niet om discussie te beginnen, of te winnen. Belangrijker is om betrouwbare informatie te delen, op een manier die bijdraagt aan het houden van een kalm gemoed, zowel voor jou, als voor de ander. Bespreek met je omgeving hoeveel informatie voor jullie wenselijk is.
Wanneer je merkt dat je te veel informatie krijgt, stop dan met lezen, kijken, luisteren, of praten. Maak aan je omgeving duidelijk dat het even te veel wordt. Neem rustig de tijd om je gevoelens te laten kalmeren; ze gaan niet zomaar weer weg. Overweeg ook om sommige dagen minder nieuws, of zelfs geen nieuws tot je te nemen. Tenzij je het nodig hebt voor je werk, studie of dagelijks functioneren, is het waarschijnlijk geen informatie die je strikt gezien nodig hebt.
Samengevat
Media met een snelle informatiestroom en nieuwsberichten hebben psychologische gevolgen. Om er mee om te gaan, is het goed om je bewust te zijn van de risico’s. Het blijft maatwerk om in de praktijk op de hoogte te zijn, zonder te veel informatie te krijgen. Je bepaalt het in jouw situatie door te kijken welke informatie nodig is om dagelijks te functioneren. Het is belangrijk om dit goed af te stemmen met je omgeving. Voor de meeste van ons geldt dan dat er minder informatie nodig is, dan we eigenlijk denken.
Meer lezen?
- Jouw GGD: Hoe ga je om met wereldnieuws
- De Correspondent: Corona in context
Filosoof, kunstenaar en schrijver. Geïnteresseerd in kunst, wetenschap en gezondheidszorg en altijd op onderzoek uit. Voor het blog van AKM KunstMaat schrijf ik over interessante onderwerpen voor studenten in het kunstonderwijs. Ik heb een een grijs met witte kat en hou van avondwandelingen.