Aan het laden...

Een gezonde manier om je zorgen te maken (deel 1)

Hoe hou je een balans, wanneer je zorgen hebt? Dat is altijd lastig geweest, maar speelt met het coronavirus en de periode van isolatie nog meer op. Je wilt tenslotte wel aan je veiligheid en gezondheid denken. Maar de sociale gevolgen kunnen ingrijpend zijn. We hebben altijd zorgen en zoeken naar manieren om ons zorgen te maken die bijdragen aan de situatie en die helpen om onrust te voorkomen. In deze blogpost het eerste deel van een gezonde manier om je zorgen te maken.

Informatie doseren

De juiste informatie zorgt ervoor dat je weet waarop je moet voorbereiden. Dat helpt om een goed plan van aanpak te maken. Maar het kan ook zorgen voor onrust. Zeker wanneer de berichtgeving wel interessant, maar niet relevant is. De vraag om te stellen is: welke kennis en feiten heb ik echt nodig in het dagelijks leven? De informatie die alleen leidt tot onrust, heb je zeker niet nodig.

  • Wees geïnformeerd. Maar niet teveel: 1 moment per dag om je te informeren is waarschijnlijk voldoende. Je wilt onrust ten alle tijden voorkomen, omdat het je dagelijkse gang van zaken kan verstoren.
  • Ken je bronnen. Iedereen heeft een mening, maar je hebt juist informatie nodig. Hou het bij bronnen die betrouwbaar zijn en deel niet te veel meningen, maar juist de bronnen.
  • Neem niet te veel informatie tot je. Het kan je op verkeerde manieren prikkelen en tot onrust leiden. Erken je behoefte, maar kies er soms bewust voor om iets anders te doen.

Over sommige zaken heb je geen controle. Het is belangrijk om te beseffen dat je hier ook niet altijd iets aan hoeft te doen. Informatie zal hier niet helpen en gepaste stappen zijn er soms niet. Zulke zaken kunnen wel gevoelens van angst opleveren. In ons vorige blog lees je meer over omgang met nieuws. Wanneer je afstand wilt nemen van nieuws en berichtgeving, is bewust kiezen voor een andere handeling vaak effectief. Dat is iets anders dan afleiding, of entertainment zoeken. Denk bijvoorbeeld aan: sporten, schoonmaken, boodschappen doen, een boek of artikel lezen, een podcast luisteren, je bureau opruimen, planten verzorgen. Allemaal praktische zaken die bijdragen aan hoe het met je gaat en waar je geen extra informatie bij nodig hebt.

Angst erkennen

Ook met gedoseerde informatie en gezonde omgang met nieuws, kunnen zorgen soms groter worden en uiteindelijk de overhand krijgen. Of er ontstaat twijfel over wat je doet, of over wat je moet doen. Dat komt voor een deel voort uit gezonde angst. Maar angst kan ook worden gevoed door willekeurige zaken; ze hoeft geen redelijke bron te hebben. Sommige mensen of situaties kunnen je onbedoeld onrustig of bang maken, door iets te zeggen of te schrijven. Denk in zulke situaties ook aan de volgende punten:

  • Gepaste stappen die je al neemt: handen wassen na interactie met mensen en dingen, goede lichamelijke verzorging, een schoon huis, afstand houden, zo min mogelijk sociale contacten en rekening houden met risicogroepen;
  • Erken je angst, als je die ervaart. Praat erover, maar niet te veel. Erover praten wekt soms nieuwe gevoelens op en maakt je mogelijk angstiger. Hou het bij informatie, neem gepaste stappen en volg richtlijnen;
  • Valideer je gevoel. Dit doe je onder andere door te beschouwen welke zaken je angstig maken en te erkennen waarom. Kijk vervolgens of je reactie past bij de situatie. Wanneer je angstig blijft, neem contact op met iemand waarmee je goed kunt praten;
  • Bedenk wie een goede persoon is in je omgeving om mee te praten, iemand die luistert en ervoor kan zorgen dat je angst weer beheersbaar wordt. Bel of app die persoon als het slecht gaat. Het gaat er niet om je angst te verdringen, maar om terug te keren naar een situatie waarin je beter functioneert.

Er is geen methode die voor eens en altijd angst onder controle brengt, omdat het gaat om een dynamisch geheel. Bedenk wel dat angst vaak tijdelijk is en met de juiste kalme aanpak, weer weg kan zakken. En dat in sommige gevallen er gepaste handelingen zijn, als je angst ervaart. Dat kost tijd, dus neem zonodig die tijd. Wanneer je merkt dat je teveel twijfelt, kan het helpen om met iemand te praten.

Samengevat

Voor zowel zorgen, informatie als angst geldt dat ze in een gezonde mate nodig zijn om je handelen af te stemmen op de wereld en op andere mensen. Je zorgen maken is in sommige gevallen terecht en daar kun je naar handelen. Belangrijk is om je gevoelens te erkennen en de ruimte te geven. Wanneer het moeilijk is om de balans te vinden, kan je steun vinden door met iemand te praten die je vertrouwt en die je tot rust brengt. Dat hoeft niet met bijzondere handelingen, maar kan ook door te luisteren, of te praten over algemene zaken. En soms zul jij misschien ook de persoon zijn die naar de ander luistert. Ook dan zijn de punten hierboven belangrijk om te onthouden.

 

Illustratie door Marjolein Verbruggen

 

Bronnen

Mocht je verder willen lezen over deze onderwerpen, deze artikelen waren de basis voor de punten in het blog:

Angst is goed, paniek niet TC: https://thecorrespondent.com/373/the-coronavirus-is-reminding-us-that-anxiety-is-good-as-long-as-it-doesnt-turn-into-panic/49379260348-64211471?pk_campaign=weekly&mc_cid=eda858286d&mc_eid=26baebdea5

The Atlantic, No shame in overreacting:

https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/03/theres-no-shame-in-overreacting-to-the-coronavirus/608140/

The Lancet, Making social distancing less stressful:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30460-8/fulltext

How to deal with troubling thoughts, Aeon Psyche:

https://psyche.co/guides/how-to-manage-intrusive-thoughts-with-the-help-of-cbt

Geef een reactie