Aan het laden...

Een dagindeling maken als je lang thuis bent, deel 1

Wat als je ineens zelf de regisseur bent van al je (vrije) tijd, maar je wilt wel productief blijven? In onze vorige blogpost gingen we kort in op het belang van een goede dagindeling om een ritme te houden als je lang thuiszit of -werkt. In deze blogpost gaan we dieper in het maken van een dagindeling, ruimte voor afwisseling en het vinden van een balans tussen inspanning en ontspanning. Sociale contacten spelen hierin een grote rol: ze kunnen je helpen je ritme te houden.

Het basisschema

De basis is vrijwel iedereen bekend en lijkt overal van invloed te zijn. Kort samengevat is dit het schema, dat deels wordt bepaald door de 3 belangrijke eetmomenten op een dag en 3 actieblokken oplevert:

  • 09:00 uur opstaan, ontbijt en verzorging;
  • 10:00 uur actieblok;
  • 12:00 uur pauze en lunch;
  • 13:00 uur actieblok;
  • 15:00 uur korte pauze;
  • 15:15 uur actieblok;
  • 17:30 uur starten avondeten;
  • 19:30 vrije tijd.

’s Ochtends kun je per actieblok bepalen wat je wilt gaan doen. Sommige mensen doen dit juist liever de avond van tevoren, dus experimenteer met wat voor jou fijn is. In een actieblok is het belangrijk dat je probeert om zo min mogelijk afgeleid te raken. Zet je telefoon op stil, of in vliegtuigstand, zodat je minder makkelijk gestoord kunt worden.

Aanpassingen voor beroepsgroepen

Het heeft voor muzikanten weinig zin om ineens om 9 uur op te staan. Ook sommige schrijvers beginnen pas aan het einde van de ochtend met schrijven. Ook na een periode van thuiswerken  zullen zij terugkeren naar een ritme in de arbeidspraktijk waarbij de nadruk ligt op het avondleven. Het schema verleggen met 2 uur is dan verstandig: dus 11 uur opstaan. Ook kunnen aanpassingen in het eetschema dan wenselijk zijn: licht ontbijten, goed lunchen, licht avondeten, avondsnacks. Een ritme weigeren, omdat je een afwijkend beroep hebt, is echter niet aan te raden. Over het belang van een ritme, lees je meer in dit blog.

Andere beroepsgroepen binnen de kunsten zullen misschien merken dat zij productiever zijn als ze ’s ochtends vroeg opstaan. Het is dus voor ieder een afweging welke tijden in zo’n schema als hierboven worden opgenomen. Overleg dit digitaal met familie, vrienden en collega’s, zijn zullen ook ideeën hebben en helpen je om je doelen hoog te houden.

Afwisseling

Elke dag hetzelfde ritme houden is bijna onhaalbaar en tussentijds zullen er soms ook dingen gebeuren die je niet in kon plannen. Hou rekening met de mogelijkheid van afwisseling, door niet je hele schema rigide vol te plannen. Hou ook rekening met de situatie waarin je misschien een keer een dag minder goed functioneert.

Daarnaast wil je op verschillende dagen wellicht verschillende doelen stellen en op dagen in het weekend ook gewoon vrije tijd houden, die niet vol zit met verplichtingen. De doelen die je van dag tot dag stelt, kun je opschrijven in een weekschema. Deze doelen maak je dan specifiek, op de dagen dat je eraan werkt, of de avond ervoor.

Samengevat

Tussen structuur en afwisseling is het zoeken naar een goede balans. Die uitdaging geldt voor iedereen, maar vereist wel wat aanpassingsvermogen. In onze volgende blogpost gaan we dieper in op variatie in je dagindeling en het omgaan met moeilijke situaties en momenten. Mensen hebben hiervoor elkaars steun nodig, professioneel of informeel. Wees dus niet bang om een beroep te doen op je omgeving als je merkt dat je moeite hebt met het dagelijks leven onder de huidige omstandigheden.

Geef een reactie