Contact houden op fysieke afstand
Onze vorige blogposts gingen over planning en dagindeling. Het helpt daarbij om regelmatig contact te houden met je naasten. Maar hoe doe je dat als je lang thuis bent en elkaar niet vaak kunt zien? In deze blogpost bespreken we adviezen van coaches en studenten en zij de afgelopen omgaan met de fysieke afstand tussen mensen. Een fysieke afstand, hoeft niet perse een sociale afstand te brengen.
Structureer contactmomenten
Spontane contactmomenten zijn zeldzaam als je langdurig thuis bent, hoewel je natuurlijk op ieder moment de telefoon op kan pakken om te bellen. Wanneer je het lastig vindt om zomaar iemand te bellen, kan het helpen om vaste momenten te plannen. Op zulke momenten kun je uitgebreider praten over wat je bezighoudt. Tussendoor weet je dan ook wanneer je weer met iemand zult praten, wat een geruststelling kan zijn als het even tegenzit.
De adviezen van coaches en studenten zijn als volgt samen te vatten:
- Plan contactmomenten met familie, vrienden en collega’s;
- Bespreek met hen wat je de komende tijd thuis wilt doen en welke aanpassingen er voor jou nodig zijn;
- Tussentijds contact via app, maar beperk hierin het doorsturen van berichten over het Coronavirus. Mensen kunnen overladen worden door informatie en je kunt jezelf er ook mee overbelasten;
- Maak ook contact via bellen of beeldbellen, zodat het iets persoonlijker wordt;
- Bespreek niet teveel meningen die je in de media hoort, maar beperk je tot de zaken die op jou betrekking hebben;
- Maak tijd voor onderwerpen die al langer wilde bespreken, maar waar je om een of andere reden niet aan toekwam;
- Deel je fascinaties en je passies, ze kunnen andere mensen inspireren.
Je wilt jezelf niet overladen met contactmomenten, dus het is verstandig om rekening te houden met je dagindeling en wat bij jou past. Voor sommigen is het een goede start van de dag om even met iemand te bellen, voor andere mensen juist niet. De avond lijkt sowieso geschikt, omdat je dan vrije tijd zult hebben. Maar dat kan ook gemakkelijk leiden tot overprikkeling, omdat je op dat moment juist tijd hebt om te ontspannen. Het einde van de middag kan voor sommige mensen ook een goed moment zijn om de serieuzere onderwerpen te bespreken, zodat ze na het eten kunnen worden losgelaten.
Contact als het minder goed gaat
Soms kan contact je overladen, of krijg je teveel informatie binnen om te verwerken. Wanneer het minder goed met je gaat, kan het moeilijker zijn om contact te houden of om op te nemen. Je wilt je omgeving misschien niet teveel belasten, of merkt dat het lastig is om je grenzen en wensen aan te geven. Het is dan helemaal niet erg om het contact te minimaliseren. Probeer dat aan te geven, zodat mensen rekening kunnen houden met jouw situatie. Het is ook verstandig om een contactpersoon te kiezen met wie je zorgen goed kunt delen: een ouder, goede vriend(in), of iemand anders die dicht bij je staat. Belangrijk is dat je gevoelens van sociale onrust, twijfel of zorgen erkent.
Is er helemaal niemand beschikbaar en wil je toch met iemand praten gedurende de Coronavirus omstandigheden? Onderstaande hulplijnen zijn hiervoor ingericht en staan klaar om met je te praten.
- Rode Kruis Coronavirus-hulplijn voor kwetsbaren: heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.
- De Luisterlijn tel 0900 0767 (7 dagen per week 24 uur per dag)
Samengevat
Het structureren van contact maakt duidelijk wanneer je mensen spreekt. Inhoudelijk is het goed om rekening te houden met de onderwerpen die je bespreekt, al is het belangrijkste dat de communicatie persoonlijk is. Beeldbellen kan daarbij helpen. Het kiezen van een moment om contact te hebben is voor iedereen maatwerk, dus hou hierbij rekening met je eigen afwegingen. Wanneer het even niet goed gaat, beperk het contact, of zoek juist contact met iemand met wie je hierover goed kunt praten.
Illustratie door Marjolein Verbruggen
Filosoof, kunstenaar en schrijver. Geïnteresseerd in kunst, wetenschap en gezondheidszorg en altijd op onderzoek uit. Voor het blog van AKM KunstMaat schrijf ik over interessante onderwerpen voor studenten in het kunstonderwijs. Ik heb een een grijs met witte kat en hou van avondwandelingen.