Aan het laden...

AKM KunstMaat bestaat 10 jaar!

Dit jaar bestaat AKM Kunstmaat 10 jaar. Toen Marijke Pielage in 2009 begon met het begeleiden van studenten aan de kunstacademie, ontstond de visie die we nog steeds in praktijk brengen. Zeker een moment om als collectief bij stil te staan. In 10 jaar is er veel veranderd, maar is er ook veel hetzelfde gebleven. Hoe heeft AKM zich afgelopen jaren ontwikkeld?

Het ontstaan

Het viel Marijke Pielage op dat vrijwel iedereen wel iemand kende van de academietijd, die talent had maar toch zijn of haar plek niet kon vinden op de academie en uiteindelijk stopte met de studie. Hier wilde ze iets mee. Kon zij iets doen voor deze uitvallers? Door haar onderzoek naar de relatie tussen kunstenaars en autisme kwam ze op het idee van een ‘kunstcoach’; een gespecialiseerde coach die kunststudenten met autisme begeleidt. Zo is Atelier KunstMaat (nu AKM KunstMaat) ontstaan.

“Het is niet per se het autisme waardoor studenten vastlopen; vaak kan iemand met autisme nog heel goed functioneren. Het zijn de problemen eromheen die iemand met een vorm van autisme tijdens zijn of haar studie ondervindt, die opgelost moeten worden.”

Het begin

In de beginjaren van AKM KunstMaat was het moeilijk om bij de academies binnen te komen. De academies waren erg gesloten en er waren meestal psychologen als studiebegeleiders aan de kunstacademies verbonden. In de loop der jaren bleken er steeds meer studenten te zijn met studieproblemen. Door bezuinigingen, te weinig tijd en ruimte om studenten nog goed te kunnen ondersteunen, onderstond er een behoefte binnen de academies en lukte het Marijke om AKM KunstMaat verder onder de aandacht te brengen.

AKM groeide verder dankzij mond-tot-mondreclame, social media en goedwerkende websites. Hierdoor vonden in de afgelopen jaren steeds meer studenten de weg naar AKM KunstMaat. Jaarlijks melden zich gemiddeld dertig studenten voor begeleiding.

Vanwege deze groei ging Marijke op zoek naar nieuwe coaches in verschillende regio’s, die net als zij binnen het kunstcoach profiel pasten: een kunstenaar met een docenten bevoegdheid en kennis van autisme. Gaandeweg breidde de begeleiding zich ook uit naar problematiek als gevolg van AD(H)D, depressie en angst.

De verandering

In 2015 begon Marijke te spelen met het idee om AKM onder te verdelen in 4 regio’s waarbij uit elke regio één kunstcoach de coördinatie van die regio op zich nam. Op deze manier werd de zakelijke kant verdeeld en kon Marijke zich weer meer richten op het coachen zelf en haar eigen kunst.

Bovendien gaf dit de andere kunstcoaches een kans om hun regio uit te breiden of om nieuwe, verwante ideeën zelfstandig op te pakken. Zo zijn de coaches bezig geweest met het opzetten van Academische vaardigheden (leren leren), Pré academische vaardigheden (wat heb je nodig om naar een kunstopleiding te komen) en Post Academische vaardigheden (afgestudeerd en nu?).

Begin 2019  trok Marijke zich na 10 jaar terug als leidinggevende van haar kunstcoaches, zodat ze zich met Atelier KunstMaat weer kon richten op haar oorspronkelijke werk als kunstenaar en met het geven van gespecialiseerde atelierbegeleidingen. Marijke blijft verbonden met AKM KunstMaat als adviseur en vertrouwenspersoon.

In dit interview met Marijke kun je nog meer lezen over onze ontstaansgeschiedenis.

De toekomst

AKM KunstMaat heeft zich ontwikkeld tot een gespecialiseerd begeleidingsbureau waarbinnen de kunstcoaches samenwerken als een collectief van zelfstandig ondernemers.

De kracht van AKM is dat we gespecialiseerd, maar relatief klein zijn, waardoor we op individueel niveau begeleiding kunnen bieden, met kennis van de eisen van een kunstopleiding. Deze wijze van maatwerk willen we in de toekomst behouden en verder bestendigen. Zo wordt de visie van Marijke ook in de komende jaren voortgezet.

Geef een reactie