Een gezonde manier om je zorgen te maken (deel 2)
In de vorige blogpost gingen we op een gezonde manier om je zorgen te maken. Het doseren van informatie en omgaan met angst kan hierbij helpen. Maar je hebt ook personen nodig om contact mee te hebben, die je helpen in dit proces. We zijn nu eenmaal sociale wezens. Misschien hebben zij ook zorgen die ze met jou willen bespreken. Hoe kun je beantwoorden aan je zorgen en goed contact houden met de mensen om je heen en tegelijk onrust beperken?
Zorgen en contact
Iedereen heeft zorgen, maar op de juiste manier aan je zorgen beantwoorden kan leiden tot een zekere mate van controle. Wanneer er zaken zijn waarover je geen enkele controle hebt, is het belangrijk om te beseffen dat je hier soms ook niets aan kunt doen. Er is dus ook geen verplichting. Je concentreert dan op de dingen die je wel kunt doen, die soms gewoon super praktisch van aard zijn. Door contact met mensen te hebben, kunnen je zorgen onder controle blijven en geef je samen vorm aan oplossingen.
In contact met mensen merk je snel genoeg wat jij fijn vindt en wat niet. Het is juist nu belangrijk om je grenzen en wensen goed aan te geven, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Het kan zowel moeilijk zijn om toenadering te zoeken, als om afstand te nemen. Gedeelde zorgen zijn echter makkelijker te dragen. Hou daarom rekening met de volgende punten.
- Plan contacten in. Juist nu is het belangrijk om contact met mensen te houden, zelfs al zijn er geen belangrijke onderwerpen om te bespreken. Een toevallige ontmoeting of een spontaan gesprek is echter niet te vinden. Plan momenten in met familie en vrienden om via beeldbellen (Whatsapp, Discord, Skype) contact te hebben;
- In actie, en inactie. Wanneer er geen passende actie is, zoek dan iets anders om te doen. Het kan geen kwaad om je huis goed schoon te maken, te sporten, de kast op te ruimen, yoga te doen, of je boeken te ordenen. Of om bewust niets te doen: uit eigen wil inactief. Zulke handelingen kunnen rust geven, ook wanneer je angst ervaart. Daarnaast helpen ze je ook als gezonde uitlaat van energie;
- Verplaats je in een ander. Is er een buurvrouw die haar huis niet uit kan? Een medestudent die ziek is? Of een ouder iemand die geen boodschappen kan doen? Wanneer je wilt en kunt, vind je in je directe omgeving soms iemand die je met een kleine handeling kunt helpen;
- Neem tijd voor een lach. Humor is belangrijk, niet om zaken minder serieus te nemen, maar om die te relativeren. Lach als je dat wilt, maar hou rekening met de gevoelens van anderen. Door te lachen neem je een gezonde afstand en kun je later weer serieus met je zorgen omgaan.
Gedeelde zorgen
Je zorgen bespreken met iemand anders, kan de mogelijkheid scheppen om te relativeren en om samen te bepalen wat een goede aanpak is. Zo sta je niet alleen sterker, maar is ook de ander geholpen. Het is een gedeelde last, maar bespreekbaar en zo makkelijker te dragen. Andere momenten kan het helpen om juist bewust iets anders te doen, afstand te nemen van je zorgen, als er geen gepaste actie is. Lees ook onze vorige blogpost hierover. En soms kan iets doen voor een ander, je afleiden van de zorgen die jij hebt.
Zulke stappen zullen je zorgen niet volledig wegnemen, maar dat was ook niet je doel. Het gaat om gepaste controle. Een bepaalde mate van angst is niet ongepast, of afwijkend. Maar verkeerde manieren om je zorgen te maken zijn gemakkelijk te herkennen: ze leiden tot onrust, twijfel, gevoelens van angst en in het slechtste geval gedrag waar je achteraf spijt van hebt. Goede manieren om je zorgen te maken zijn te herkennen door het effect dat ze hebben op je gedrag: dragen ze bij aan wat je doet om aan je zorgen te beantwoorden? Dan kun je hiermee voor de langere termijn verder.
Samengevat
Wanneer je zorgen hebt, is het soms moeilijk om actief een keuze te maken of afstand te nemen, of om op je zorgen te reageren. Door te praten met mensen, kun je zorgen delen en ontdek je soms wat je kunt doen. Soms blijkt dat je niets kunt doen en dus ook niets hoeft te doen. In veel gevallen vinden we een manier om samen tot oplossingen te komen. Door hier contact over te hebben, worden de inspanningen en onze zorgen draaglijk.
Bronnen
Angst is goed, paniek niet The Correspondent: https://thecorrespondent.com/373/the-coronavirus-is-reminding-us-that-anxiety-is-good-as-long-as-it-doesnt-turn-into-panic/49379260348-64211471?pk_campaign=weekly&mc_cid=eda858286d&mc_eid=26baebdea5
The Atlantic, No shame in overreacting:
The Lancet, Making social distancing less stressful:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30460-8/fulltext
How to deal with troubling thoughts, Aeon Psyche:
https://psyche.co/guides/how-to-manage-intrusive-thoughts-with-the-help-of-cbt
Filosoof, kunstenaar en schrijver. Geïnteresseerd in kunst, wetenschap en gezondheidszorg en altijd op onderzoek uit. Voor het blog van AKM KunstMaat schrijf ik over interessante onderwerpen voor studenten in het kunstonderwijs. Ik heb een een grijs met witte kat en hou van avondwandelingen.